ZOZNAM ALERGÉNOV V PRODUKTOCH 

obilniny obsahujúce glutén (lepok), konkrétne pšenica obyčajná, raž, jačmeň, ovos, pšenica špalda, cirok alebo ich hybridné odrody a výrobky z nich okrem: 

  • glukózových sirupov na báze pšenice vrátane dextrózy;
  • maltodextrínov na báze pšenice;
  • glukózových sirupov na báze raže;
  • obilnín použitých pri výrobe alkoholických destilátov vrátane etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu.
kôrovce a výrobky z nich
vajcia a výrobky z nich
ryby a výrobky z rýb okrem: 

Rybacej želatíny používanej ako nosič vitamínov alebo karoténových prípravkov;

  • rybacej želatíny alebo rybacieho oleja používaných ako prostriedky na čírenie piva a vína.
arašidy a výrobky z nich
sójové zrná a výrobky zo sójových bôbov okrem: 

Sójové bôby a výrobky

  • úplne rafinovaného sójového oleja a tuku;
  • zmesí prírodných tokoferolov (E 306), prírodného D-alfa tokoferolu, prírodného D-alfa-tokoferolacetátu, prírodného D-alfa-tokoferolsukcinátu sójového pôvodu;
  • rastlinných olejov vyrobených z fytosterolov a esterov fytosterolov zo sójových bôbov;
  • rastlinného stanolesteru vyrobeného z rastlinných olejových sterolov zo sójových bôbov.
mlieko a mliečne výrobky (vrátane laktózy) okrem: 

  • srvátky použitej na výrobu alkoholických destilátov vrátane etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu;
  • laktitolu.
orechy: mandle, lieskové oriešky, vlašské orechy, makadamové orechy, pekanové orechy, brazílske orechy, queenslandské orechy, para orechy, kešu, pistácie a výrobky z nich okrem orechov používaných na výrobu alkoholických destilátov vrátane etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu.
zeler a výrobky z neho
horčica a výrobky z nej
sezamové semená a výrobky z nich
oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l z hľadiska celkového obsahu SO2, ktoré sa majú počítať pri výrobkoch určených na priamu konzumáciu alebo po obnovení podľa pokynov výrobcov.
vlčí bôb a výrobky z neho
mäkkýše a výrobky z nich
kukurica a výrobky z nej
hríby a výrobky z nich