Zloženie produktov

Ďakujeme Vám, že ste si vybrali z našej širokej ponuky a zakúpili ste si jeden z našich výrobkov. Všetky produkty sú zložené z prírodných materiálov (vhodné pre vegánov, ľudí na intorelanciu laktózy, lepku a cukru – popis nižšie) a sú 100% recyklovateľné. Chceli by sme vás poprosiť, pred tým ako ich začnete používať, prečítajte si prosím všetky podrobnosti a informácie na našej stránke. Dozviete sa ako je potrebné sa starať o výrobky, ako ich používať, aby vyhovovali vašim potrebám. Nemusíte sa ale obávať, údržba je jednoduchá, stačí len dodržať pár základných pravidiel. Pri ich dodržaní Vám budú naše výrobky dlho a plne funkčne slúžiť.

 

VEGAN

K vegánstvu sa prikláňa stále viac ľudí, u mnohých tomuto rozhodnutiu predchádzajú zdravotné problémy či potravinové alergie. Za vegánske sa považuje jedlo a ostatné produkty, ktoré neobsahujú živočíchy, živočíšne časti a musia byť vyrobené bez pomoci zvierat, alebo produktov pochádzajúcich od živočíchov. Základom je preto pozerať pri jedlách a výrobkoch na alergény. Zloženie produktov síce musí uvádzať všetky ingrediencie, no nemusí označovať akého pôvodu je daná zložka – či pochádza z rastlín alebo zvierat. Preto by sme mali na obaloch hľadať logo, ak si chceme byť istí, že kupovaný produkt je vegánsky, tak ako je uvedené aj na našej stránke.

 

BEZ LAKTÓZY (Lactose free)

Laktózová intolerancia alebo neznášanlivosť je čiastočná alebo úplná neschopnosť tráviaceho traktu spracovať laktózu – mliečny cukor. Stojí za ňou enzým laktáza, ktorý mliečny cukor štiepi. Z tohto dôvodu si ľudia musia dať v strave pozor a vylúčiť z nej potraviny, v ktorých je obsiahnuté mlieko. Neznášanlivosť na mlieko môže byť čiastočná alebo úplná a postihuje stále viac ľudí. Doporučujeme sa otestovať a zistiť reakcie na jednotlivé produkty, prípadne vyskúšať aj iné alternatívy, ktorými si môžete spestriť jedálniček ako napríklad naše ryžové slamky. Pri bezlaktózovej diéte môžete konzumovať produkty s označením „bez laktózy“, „lactose free“ alebo „laktosefrei“.

 

BEZ LEPKU (Gluten free)

Lepok sa nachádza takmer všade a zatiaľ jedinou možnou liečbou celiakie je dodržiavanie prísnej celoživotnej bezlepkovej diéty. Podstata spočíva vo vynechaní všetkých potravín a jedál obsahujúcich lepok (patria sem hlavne obilniny – pšenica, jačmeň, raž, špalda, kamut, triticale, údeniny, omáčky, zmrzlina a mnoho iných výrobkov z nich vyrobených). Je dôležité, aby pacient diétu dodržiaval a nerobil chyby, pretože nedodržiavanie bezlepkovej diéty, resp. nediagnostikovaná celiakia, môže mať v neskoršom veku aj fatálne následky. Tie sa môžu prejaviť v podobe onkologických ochorení niektorej časti tráviaceho traktu. V súčasnosti však platí zákon, že na každom výrobku musí byť uvedené presné zloženie, zoznam prísad či vo výrobnom procese nebol použitý glutén. Pri bezlepkovej diéte môžete konzumovať produkty s označením „bez lepku“, „gluten free“ alebo „glutenfrei“. Treba vždy pozorne čítať zloženie výrobkov!

 

BEZ CUKRU (Sugar free)

Podľa štatistík výrazne prekračujeme doporučený denný príjem cukrov. Môžu za to potraviny, pri ktorých ani netušíme, že ho obsahujú. V mnohých prípadoch je produkt sladený kombináciou cukru s inými cukrami ako je izoglukóza, či obilné sirupy – kukuričný, špaldový, pšeničný, glukózový, fruktózu z ovocia. Zamieňame si často pojem cukor a cukry. Preto veľa krát môže byť nesprávne pochopenie nutričného obsahu výrobku. Najlepšie je dôkladne čítať zloženie výrobkov. Pozorne sa venujte etikete o nutričnom zložení potravín, ktoré navyšujú kalorické hodnoty produktov. Ak sa na obale píše, že potravina je „bez pridaného cukru”, neznamená to, že cukor vôbec neobsahuje, ale že pri výrobe neboli pridané cukry navyše. Produkty sú označené „bez cukru“, „sugar free“, alebo „zuckerfrei“.